The Proof of the Pudding

Slaagt wereldberoemd architect Hertzberger erin zijn meest iconische gebouw te redden?

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

Voorafgaand aan deze film bekijk je de korte animatiefilm Stilleven met vrouw, thee en brief, aangeboden door Ultrakort.

Herman Hertzberger is dan wel negentig, zijn carrière is nog niet voorbij. Dat bewijst hij wanneer hij zich opwerpt als redder van het voormalige ‘Centraal Beheer’-kantoor in Apeldoorn: een gebouw dat hij zelf ontworpen heeft en wil ombouwen tot woningen. Maar de hedendaagse stadsontwikkelaars zijn het daar niet mee eens. Een fascinerend portret van een visionaire kunstenaar en een humoristisch en bescheiden mens.

Als één van de grootste architecten binnen het structuralisme van de jaren 60 en 70 verwierf Hertzberger faam over de hele wereld. Eén van zijn beroemdste gebouwen is het voormalige kantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn: een open en gefragmenteerd gebouw dat op verschillende manieren gebruikt kon worden. Nu, ruim vijftig jaar later, staat het pand te verloederen en wil Hertzberger het een nieuw leven geven. Hij noemt deze transformatie ‘the proof of the pudding’, omdat zijn structuralistische idealen uit de jaren 60 en 70 al beoogden dat gebouwen flexibel en duurzaam moesten zijn. Maar is de huidige tijd nog ontvankelijk voor zijn visie? Wat prevaleert? Winstgevende vierkante meters of ruimte voor mensen?

Over Stilleven met vrouw, thee en brief
Een animatieportret van een vrouw in twee fasen van haar leven. Op de foto in het verstilde tafereel schrijft ze de brief die naast de foto op tafel ligt, klaar om gelezen te worden.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.