Sputum

Eigenzinnige sciencefiction van eigen bodem met Yannick Jozefzoon

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Multimediaal kunstenaar Dan Geesin schept een dystopische wereld vrij van kleur, maar vol van klassenverschillen. Een echte sciencefiction van eigen bodem die doet denken aan het werk van David Cronenberg: vervreemdend, provocerend en vooral intrigerend.
 “De muziek, de taal en de acteurs zijn buitengewoon”

★★★ de Volkskrant

 


 

In een verre dystopische toekomst vol speeksel is er een grimmige klassenstrijd gaande tussen de Antieken en de Bakelieten. Om een dodelijke schimmelwolk te overleven, zijn de heersende Antieken afhankelijk van het speeksel van de onderworpen Bakelieten. Sommige van hen hebben namelijk een weerstand ontwikkeld tegen de gifstoffen. Met lugubere melkmachines worden de Bakelieten gedwongen hun speeksel af te staan en in ruil krijgen ze daar een verslavend poeder voor. Pas als de Bakelitische rebellie onder leiding van Jimin hulp krijgt van de aristocratische Antieke wetenschapper Kalta, neemt het verhaal een nieuwe wending. Jimin en Kalta worden smoorverliefd en bundelen de krachten om de hiërarchie omver te werpen.

De Brits-Nederlandse kunstenaar Dan Geesin werkte jarenlang aan dit bijzondere epos over de strijd tussen goed en kwaad. Hij ontwikkelde voor de film zijn eigen geluidstheorie en bedacht zelfs een eigen taal. Een eigenzinnig verhaal waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor Yannick Jozefzoon (Femi, Baantjer het begin) en Jade Olieberg (Drijfzand, Anne+).
 


 

“Een gekke, plechtige en volstrekt eigenzinnige sciencefictionfilm […]. Meer van dat in Nederland graag.” ★★★ NRC

“Weet met een eigenzinnige vorm alsnog te intrigeren” – de Filmkrant

 


Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.