Sparta

Ulrich Seidls provocerende portret van een man die zijn pedofiele neigingen probeert te onderdrukken

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Ulrich Seidl staat erom bekend te provoceren. Dat deed hij in Paradies: Liebe, in Rimini en ook in deze film. Seidl slaagt erin sympathie te creëren voor een man die een nieuw leven wil opbouwen en daar zijn pedofiele aantrekking onder ogen moet zien te komen.“Verheft ongemak en troosteloosheid tot kunst”

★★★★ NRC

 


 

Het initiële plan van de Oostenrijker Ulrich Seidl was om een portret te schetsen van een aan wal geraakte familie. Dat werd de ruim drie uur durende Böse Spiele. Toch besloot Seidl de films ook te splitsen: zo zag je eerder het verhaal van één broer in Rimini en zien we nu de andere broer in Sparta.

De Oostenrijkse Ewald is jaren geleden naar Roemenië verhuisd. Hij staat op het punt om te trouwen met een mooie vrouw, maar dat maakt hem niet gelukkig. Hij besluit het binnenland in de trekken en daar een vervallen schoolgebouw om te bouwen tot sportschool voor de jongens uit de buurt. Maar Ewald verbergt een geheim: hij is aangetrokken tot die jongetjes. Stilaan wordt het dorp ook achterdochtig en confronteren de ouders hem met zijn vreemde gedrag.


 

“Wringt voortdurend” ★★★★ de Volkskrant

“Krachtige maar ongemakkelijke film” ★★★★ VPRO Cinema

“Luchtige film met heftige thematiek” – Het Parool

“Visueel genot” ★★★★1/2 Cinemagazine

  • Still van de film Sparta

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.