Quo Vadis, Aida?

Indrukwekkende en belangrijke film over de dramatische evacuatie van Srebrenica

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Aida werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. Deze Nederlandse coproductie won de prijzen voor beste film, regie en actrice tijdens de European Film Awards. 
 “Het werkt. Het clasht. Het schuurt. Het doet pijn”

★★★★ NRC

 


 

De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

Quo Vadis, Aida? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film én was daarnaast de grote winnaar op de European Film Awards 2021, waar het de prijs voor Beste Europese Film, Beste Europese Regisseur en Beste Europese Actrice kreeg toegekend. De film won ook meerdere prestigieuze prijzen, waaronder de Publieksprijs op het IFFR en de Grand Jury Award op Movies that Matter.
 


 

“Heeft geen kunstgrepen nodig om de kijker bij de keel te grijpen” ★★★★ de Volkskrant

“Spannend, aangrijpend en belangrijk” ★★★★ VPRO Cinema

“Aangrijpend verslag” ★★★★ Trouw

“Jasna Đuričić speelt Aida voortreffelijk” ★★★★ Nederlands Dagblad

“Een essentiële film” – Het Parool

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.