Notturno

Een zoektocht naar menselijkheid in het door oorlog verscheurde Midden-Oosten

Deze film is niet meer beschikbaar

Voorafgaand aan deze film bekijk je de korte animatiefilm Tourist Trap, aangeboden door Ultrakort.

Documentairemaker Gianfranco Rosi filmt als een schilder serene, soms zelfs humoristische taferelen van alledaags leven in het door oorlog verscheurde Midden-Oosten.

De grensgebieden van Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon zijn getekend door oorlog. De geschiedenis van de regio is er een van onderdrukking, invasies, terrorisme, militaire coups, buitenlandse inmenging, corrupte regimes en dictators. Wie er woont, probeert niettemin een normaal leven te leiden, zo goed als dat gaat.

Notturno toont het dagelijks bestaan van een gezin dat slaapt en leeft in één kamer, volgt een eendenjager op zijn nachtelijke kanotocht en legt de voorbereidingen op een toneeluitvoering in een zorginrichting vast.

“Een wonderschone zoektocht (…) Rosi wendt zich naar het licht, naar de mensen achter het conflict.” ★★★★ Trouw

“Rosi (laat, red.) in Notturno ook zien wat hem zo uniek maakt: pregnante beelden die elk hun eigen verhaal suggereren maar samen iets veel groters.” ★★★★ NRC

“De schoonheid van de beelden in Notturno werkt eerder confronterend dan afleidend.” ★★★★ de Volkskrant

“Notturno is een cinematografisch genot” – de Filmkrant


Over Tourist Trap
Wat een ontdekking: een paradijselijk eiland met ongerepte natuur en bijzondere tropische vogels. Maar het genot blijkt van korte duur als het eiland in een mum van tijd wel héél populair wordt. Een ultrakorte animatie gerealiseerd in het kader van de elfde editie van Ultrakort, dat korte animatiefilms van Nederlandse bodem in de bioscopen en filmtheaters brengt.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.