Maria Montessori

Een ode aan Maria Montessori's baanbrekende lesmethoden en de kracht van vrouwen

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

Vanaf 23 augustus beschikbaar op Picl

“Leer mij het zelf te doen” – deze uitspraak vat perfect de essentie samen van het wereldwijd vertegenwoordigde Montessorionderwijs. Ten grondslag hiervan liggen de ideeën van de Italiaanse Maria Montessori, een pionier die haar tijd ver vooruit was. Aan het begin van de 20e eeuw, een tijdperk gedomineerd door mannelijke denkers, wist zij haar revolutionaire ideeën over onderwijs vorm te geven en te verspreiden.
 “Een sterke lofzang op zelfstandigheid”

★★★★ de Volkskrant

 


 

In het Rome van de vroege 20e eeuw kruisen de paden van Maria Montessori (Jasmine Trinca) en de Franse courtisane Lili d’Alengy (Leïla Bekhti), die Parijs is ontvlucht om haar dochter te beschermen tegen de openbaarmaking van haar leerstoornis. Wat Maria op dat moment niet weet, is dat deze ontmoeting onbedoeld de fundering zal zijn voor haar revolutionaire onderwijsmethode. Maria laat Lili zien dat haar dochter niet slechts iemand is met beperkingen, maar een volwaardig individu, boordevol potentie en met een krachtige eigen wil.

Maria Montessori is een meeslepend kostuumdrama dat niet zozeer streeft naar een strikt historisch accuraat portret van Maria Montessori, maar eerder de filosofie achter haar onderwijsmethode viert. Een feministisch portret, want in de krachtige principes van haar werk ligt de vrouwelijke vastberadenheid ten grondslag.
 


 

“Vaardig verteld drama met een interessante insteek” ★★★ VPRO Cinema

“Een oproep voor een betere representatie en ondersteuning van kinderen met beperkingen” – Het Parool

★★★ NRC

“Een ingetogen film die laat zien dat hedendaagse verworvenheden niet vanzelfsprekend zijn” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.