Le procès Goldman

De geruchtmakende rechtszaak rond de Franse activist en crimineel Pierre Goldman

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

Het levensverhaal van de Franse revolutionair en crimineel Pierre Goldman lijkt geknipt voor een biografische film. Regisseur Cédric Kahn beperkte zich tot de legendarische rechtszaak uit 1976, waarin verbaal vuurwerk voor spektakel zorgt. Tegenover Goldmans verbale geweld stelt Kahn een onnadrukkelijke maar met vaste hand gevoerde regie, waaraan het de rechtbank zelf destijds blijkbaar ontbrak.

Een van de geruchtmakendste rechtszaken uit de recente Franse geschiedenis vond plaats in 1976. In de beklaagdenbank stond Pierre Goldman (1944-1979), zoon van Joodse verzetsstrijders, revolutionair en crimineel. Na een jaar te hebben meegevochten met Venezolaanse rebellen, keerde Goldman platzak terug in Parijs, waar hij met roofovervallen het hoofd boven water probeerde te houden. Hij werd opgepakt, verdween voor meerdere jaren achter de tralies, maar ging in beroep tegen de verdenking van een tweevoudige moord.

Rond deze zaak trekt regisseur Cédric Kahn een intense rechtbankfilm op, waarbij de schuldvraag al snel wordt overschaduwd door complexere thematiek. Getuigenverklaringen blijken op vooroordelen gebaseerd en de rol van de politie is op z’n zachtst gezegd discutabel te noemen. Daar tegenover staat een tierende Goldman die zijn advocaten tot wanhoop dreef.

Le procés Goldman was de openingsfilm van de sectie Quinzaine des cinéastes op het Filmfestival van Cannes. De film kreeg diverse nominaties en prijzen, vooral voor hoofdrolspeler Arieh. Eye Filmmuseum haalt de film deze zomer naar Nederland als onderdeel van Previously Unreleased.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Previously Unreleased

    Internationaal bejubelde films verzameld door Eye Filmmuseum

    Bekijk programma