Green Border

Vluchtelingendrama over de verraderlijke bossen tussen Belarus en Polen

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

In Polen was Green Border een grote hit bij het publiek én de pers. De filmvertoningen werden gevierd als een soort verzetsdaad. Maar tegelijkertijd werd de film ook flink onder vuur genomen door de Poolse populistische regering, die de film op X omschreef als ‘nazipropaganda’. In Green Border probeert een Syrisch gezin via Belarus naar Zweden te reizen. Bekroond met de speciale juryprijs in Venetië.
 “Een pijnlijk verhaal, met grote kunde verteld”

★★★★ de Volkskrant

 


 

In de verraderlijke bossen tussen Belarus en Polen – de zogenaamde ‘green border’ – belanden vluchtelingen die Europa proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en zonder medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven.

De gerenommeerde Poolse filmmaker Agnieszka Holland wist al driemaal een Oscarnominatie binnen te halen: Angry Harvest (1985), Europa Europa (1990) en In Darkness (2011). Naast succes in Polen heeft Holland ook carrière gemaakt in Hollywood, waar ze meerdere afleveringen regisseerde van topseries als The Wire en House of Cards.
 


 

“Maakt op beklemmende wijze invoelbaar wat je in de krant leest” ★★★★ NRC

“Prachtig, sober zwart-wit gefilmd” ★★★★ Trouw

“A vital bearing of cinematic witness to what is happening in Europe right now” ★★★★ The Guardian

  • Still van de film Green Border

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.