Exclusieve voorpremière: Dear Comrades!

Prachtige zwart-witfilm over een wrede geschiedenis die jarenlang in de doofpot verdween

Deze film is niet meer beschikbaar

Wanneer Liudmila tijdens een onvermijdelijke arbeidersstaking haar dochter uit het oog verliest, kantelt langzaam haar wereldbeeld. Een verbluffende reconstructie over een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt.

Exclusieve online voorpremière 6 & 7 maart
Helaas laat de opening van de filmtheaters nog even op zich wachten. En dat terwijl er zo veel moois op de plank ligt. Daarom lichten we de komende tijd alvast een tipje van de sluier op, van al het moois dat straks te bewonderen is op het witte doek. Om je op te verheugen!

Over Dear Comrades!
1962. Liudmila is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Als trouwe communist vocht ze tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de ideologie van Stalin. Dus wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Liudmila voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken.

Maar de staking is onvermijdelijk en wanneer de bijeenkomst door de autoriteiten gewelddadig de kop wordt ingedrukt, raakt Liudmila in paniek en komt ze tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Haar wereldbeeld kantelt. Ondanks de blokkade van de stad, de massale arrestaties en de pogingen van de autoriteiten om het bloedbad te verdoezelen, gaat ze wanhopig op zoek naar haar dochter.

De Russische meesterregisseur Andrey Konchalovskiy reconstrueert een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt. Pas in de jaren 90 leerde men in Rusland wat er was gebeurd in Novotsjerkassk. De in prachtig zwart-wit geschoten film werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs en is de Oscar-inzending voor Rusland.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.