El Father Plays Himself

Ontroerende documentaire over zoon die zijn vader filmt om verloren tijd in te halen

Deze film is niet meer beschikbaar

Inclusief een IDFA Extended Q&A met filmjournalist Dana Linssen en regisseur Mo Scarpelli en hoofdrolspeler Jorge Thielen Armand.

Documentairemaakster Mo Scarpelli volgt een zoon en zijn alcoholverslaafde vader tijdens het maken van een film in de Venezolaanse jungle. Wat begint als een daad van liefde, resulteert in een intieme confrontatie met een vader die worstelt met een verslaving en het leven zonder zijn zoon.

De documentaire El Father Plays Himself werd op het 51e Visions du Réel filmfestival bekroond met de Special Mention for Best International Film en was tijdens IDFA te zien in de Best of Fest Selectie. De speelfilm met diezelfde vader in de hoofdrol – La Fortaleza – werd geselecteerd voor de Tiger competitie op het International Film Festival Rotterdam in 2020.

Toen Jorge Thielen Armand een film ging maken over het leven van zijn vader de vrijbuiter, ging regisseur Mo Scarpelli mee daar een documentaire over te maken. Met scherp oog voor detail en emotie filmde zij de opnamen, die voor een groot deel onder zware omstandigheden plaatsvonden in de Venezolaanse jungle.

Voor de charismatische, aan alcohol verslaafde vader en de regisserende zoon is de film een kans om verloren tijd in te halen. Maar kan ‘el father’ de confrontatie met zijn bewogen leven wel aan? En hoe ver gaat de zoon in het bespelen van zijn acteur voor het gewenste resultaat voor de camera? Scarpelli brengt de vader-zoondynamiek – die mede door de stress van de opnamen heen en weer slingert tussen explosief en jaloersmakend intiem − van dichtbij in beeld. Het gebruik van fragmenten uit homevideo’s van een jonge vader en zoon voegt een ontroerende en pijnlijke laag toe.

“Een fascinerend, tragikomisch spiegelspel over de complexe, maar liefdevolle verhouding tussen een afgegleden drinkebroer en zijn naar contact snakkende zoon.” ★★★★ Volkskrant

“Bijna net zo goed als docu Hearts of Darkness” – Parool

“Genegenheid en pijn om de verloren tijd, met de jungle als stille getuige” ★★★★ Trouw

“Ontluisterend en ontroerend” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.