The Reason I Jump

Indrukwekkende inkijk in de belevingswereld van niet-sprekende kinderen met autisme

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

“Voor mij is autisme normaal. Ik zou niet weten wat jouw normaal zou zijn,” schrijft de destijds 13-jarige Naoki Higashida in 2007 in zijn bestseller ‘The Reason I Jump’. Hiermee gaf de Japanse tiener een inkijkje in zijn wereld als niet-sprekend kind met autisme. Met deze gelijknamige documentaire vergroot de bekroonde filmmaker Jerry Rothwell de wereld van Naoki, met de kracht van cinema.“Zeer ontroerend”

★★★★ NRC

 


 

Ieder mens – met of zonder autisme – heeft communicatie nodig. En niet kunnen praten betekent niet dat er niets te zeggen valt. Dertien jaar na de uitgave van de bestseller ‘The Reason I Jump’, schetst Rothwell intieme portretten van vijf niet-sprekende autistische jongeren uit diverse werelddelen. De indrukwekkende scènes openen hun wereld aan de kijkers en vallen vaak samen met de woorden van Naoki. In een onverbiddelijke maalstroom van gedachten, gevoelens, prikkels en herinneringen groeit geleidelijk steeds meer besef van wat autisme voor hen betekent.

The Reason I Jump van de bekroonde regisseur Jerry Rothwell (The School in the Cloud, Heavy Load en Deep Water) viel onder meer in de prijzen op Sundance 2020 (Audience Award in de categorie World Cinema Documentary), werd genomineerd voor drie BAFTA’s en ontving twee nominaties voor een IDA Documentary Award (Best Feature en Best Director).

De documentaire was eerder als voorpremière te zien op Picl en werd toen beoordeeld met een 8,2.


 

“Het lukt Jerry Rothwell heel aardig om een inkijkje te geven in de autistische ervaring” ★★★★ Trouw

“Fascinerend” ★★★ de Volkskrant

“Aangrijpende en informatieve docu” ★★★ VPRO Cinema

“Neemt aan de hand van treffende beelden en beklijvende verhalen het beeld weg dat mensen met autisme emotieloos en fantasieloos zouden zijn” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.