The Photograph

Eén foto ontketent een fascinerend verhaal over de Harlem Renaissance in New York

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Regisseur Sherman De Jesus vertrekt met één doel naar New York: hij wil weten welk verhaal er schuilgaat achter de enige foto die hij van zijn grootvader, Juan de Jesus, heeft.“Schitterend en meeslepend, een aangrijpend portret”

Arthur Japin

 


 

Op deze zwart-witfoto is Juan trots en statig vastgelegd, een echte heer anno 1920. Belangrijk detail: Juan De Jesus was een zwarte man. En zwarte mensen werden aan het begin van de vorige eeuw niet vaak zo mooi en plechtig vastgelegd als door fotograaf James Van Der Zee (1886-1983) in Harlem, New York. Van Der Zee’s werk werd beroemd omdat hij zwarte mensen fotografeerde zoals zij zichzelf zagen.

In The Photograph zien we hoe raciale ongelijkheid en geweld nog altijd doorwerken in het heden en hoe in Harlem ook nu nog verwoed wordt gestreden voor erkenning van de zwarte identiteit. De veerkracht en hoop van de zwarte mens staat centraal en er wordt pijnlijk voelbaar gemaakt wat het betekent om deel uit te maken van een traditie waarin voorouders die werden onderdrukt zichzelf eindelijk op een voetstuk konden plaatsen.

The Photograph is een filmisch monument, een eerbetoon aan de kracht van fotografie en een verhaal van trots en traditie. En bovenal een ode aan de mensen die voor de camera van Van Der Zee plaatsnamen.


 

“Hoogst originele documentaire” ★★★★ Trouw

“Een vrolijk meanderende docu vol boeiende geschiedenislesjes, kleurrijke mensen en fijne jazz” ★★★ VPRO Cinema

“Voelt alsof je ronddwaalt in Harlem. Je hoort verhalen, laat ze inwerken en reist verder.” ★★★ NRC

“In The Photograph zie je Harlem, New York, zoals je het nooit eerder zag.” – Het Parool

“Rustig, prachtig opgebouwd” – de Filmkrant

“Schitterend en meeslepend, een aangrijpend portret, niet alleen van fotograaf Van Der Zee, maar ook van de Harlem Renaissance. De trots die uit zijn foto’s spreekt, is perfect gevangen. Een persoonlijke zoektocht die, breed als de Mississippi-delta, uitvloeit in de Afro-American cultuur. Roerende beelden, zacht en troostend.” – Arthur Japin

 


The Photograph is de smaak van Black Achievement Month.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.