The Dmitriev Affair

Inkijk in hoe gevaarlijk het is om in Rusland een verborgen verleden naar boven te halen

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Deze film werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Lange Documentaire.

Jarenlang zoekt Joeri Dmitriev naar een geschiedenis die Russische machthebbers het liefste vergeten. In de naaldbossen van Noordwest-Rusland vindt hij massagraven met duizenden heimelijk geëxecuteerden tijdens het Stalinregime. Regisseur en IDFA-prijswinnaar Jessica Gorter volgt Dmitriev en laat zien hoe gevaarlijk het is om in Rusland een verborgen verleden naar boven te halen.
 “Nuchtere, indrukwekkende documentaire”

★★★★ de Volkskrant

 


 

Joeri Dmitriev kreeg voor zijn werk meerdere prijzen, waaronder de Sacharov Vrijheidsprijs en het Poolse Gouden Kruis van Verdienste. Dmitriev was het hoofd van de Karelische afdeling van de nu ontbonden mensenrechtenorganisatie Memorial, die in 2022 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Niet de Russische overheid, maar Dmitriev spoort onvermoeibaar de identiteiten van de slachtoffers op en organiseert herdenkingen voor de nabestaanden. Dankzij zijn inspanningen weten zij eindelijk waar hun verdwenen familieleden zijn gebleven. Dat hij zelf als baby is achtergelaten in een kraamkliniek, maakt hem een man met een missie: “Als mens moet je mogen weten waar je vandaan komt en waar je familie is begraven.” Terwijl het buitenland steeds meer erkenning toont voor deze ‘archeoloog van de terreur’, wordt Dmitriev in Rusland verdacht gemaakt als iemand die met het westen heult. Dan wordt hij gearresteerd, op basis van een gefabriceerde aanklacht. Tragisch precies voorspelt Dmitriev zijn eigen toekomst en dat van zijn land.

Nederlandse regisseur Jessica Gorter brak internationaal door met 900 Dagen (2011), die onder meer de prijs voor beste Nederlandse documentaire op IDFA won. Met De rode ziel (2017) maakte ze een vervolg op de film.
 


 

“Een onthutsend portret van Russische historicus en activist Joeri Dmitriev” ★★★★ Trouw

“Ondergang van een neo-dissident in Poetins Rusland” ★★★★ NRC

“Indrukwekkende documentaire” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.