Shangri-La, Paradise Under Construction

Reis af naar de bergen van Tibet op zoek naar het beroemde Shangri-La

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Bestaat het beroemde paradijs Shangri-La echt? Een regio in Tibetaans-China beweert al decennialang de legendarische plek te zijn uit de roman Lost Horizon. Willen ze alleen toeristen lokken of schuilt er daadwerkelijk een utopische plek achter de hoge bergen?
 “Fraai geïllustreerd”

★★★ de Volkskrant

 


 

Filmmakers Mirka Duijn en Nina Spiering gaan op zoek naar de geschiedenis van Shangri-La, het beroemde denkbeeldige paradijs uit de roman Lost Horizon (1933) van James Hilton, later verfilmd door Frank Capra. Eind jaren 90 beweerde Deqin, een Tibetaanse regio in China, dat zij het oorspronkelijke Shangri-La waren. In het wereldberoemde verhaal stranden vier personen na een vliegtuigongeluk in het Kunlun-gebergte, waar ze een prachtig klooster vinden: het aardse paradijs. Allemaal verzinsels, zou je denken. Hoe kan het dan dat deze Tibetaanse regio claimt deze utopische plek te zijn? Nieuwsgierig naar hoe het zit, reist Mirka Duijn naar de bergen van Tibetaans-China. Maar in plaats van antwoorden te krijgen, raakt ze verstrikt in een web van feiten en ficties, waarheden en verzinsels over de plek en zijn koloniale verleden.

Zodoende geeft de film een kritische blik op toerisme, media en zelfs het documentaire maken zelf. Een reis door een bijzonder landschap en door de tijd.
 


 

“Een intrigerende reis” ★★★ Trouw

“Laat zien hoe we als toerist vaak onze ogen sluiten voor de geconstrueerde aard van een trekpleister” – Het Parool

“Misschien meer dan over die mythische plek gaat deze documentaire over verhalen.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.