Rose

Laat je ontroeren door deze Deense feelgood à la Intouchables

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Een roadtrip naar Parijs en een schizofrene zus met een verborgen agenda, dat zijn de ingrediënten van deze Deense feelgoodfilm. Met fijne humor en idyllische locaties à la Intouchables, werd dit drama in Denemarken een hit en wist het hier de publieksprijzen te winnen op filmfestivals in Leiden en Leeuwarden.
 “Weet oprecht te ontroeren”

★★★ de Volkskrant

 


 

Eind jaren 90 nemen Ellen en haar man Vagn Inger mee op een busreis naar Parijs. Inger is de zus van Ellen, is schizofreen en woont in een inrichting. Door de juiste hoeveelheid medicatie en het mijden van te veel prikkels, kan zij een redelijk normaal leven leiden. Tijdens de trip maakt Inger geen geheim van haar conditie, maar niet alle medereizigers kunnen aanvankelijk haar ad remme, soms wat grofgebekte uitspraken waarderen. Eenmaal aangekomen in Parijs blijkt Inger een verborgen agenda te hebben en betrekt ze iedereen in de zoektocht naar een belangrijk persoon uit haar verleden. Terwijl Ellen en Vagn hun handen vol hebben aan het wispelturige gedrag van Inger, weet ze langzaamaan iedereen voor zich te winnen.

Rose is een Deens feelgooddrama van regisseur Niels Arden Oplev. Hij baseerde het scenario deels op zijn eigen ervaringen en koos voor een Deense sterrencast met Lene Maria Christensen (The Legacy), Søren Malling (Borgen) en met de hoofdrol voor Sofie Gråbøl (The Killing).
 


 

“Als feelgoodmovie en eenvoudig pleidooi voor meer compassie jegens ‘de ander’ schiet Rose raak” ★★★ NRC

“Als komedie zeer geslaagd” ★★★ VPRO Cinema

“Doet denken aan Intouchables” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.