Prince of Muck

Teder portret van de 80-jarige Lawrence die zijn geliefde eiland niet kan loslaten

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Nabij de westkust van Schotland ligt het pittoreske eiland Muck, dat al ruim een eeuw in handen is van de familie MacEwen. Het is een ruige maar bebouwbare plek, met nog geen dertig inwoners, een enkele school en af en toe een handjevol toeristen.
 “Het is heel fijn kijken naar het ogenschijnlijk simpele ‘Prince of Muck'”

★★★★ Trouw

 


 

Als Laird of the Isle of Muck was het decennialang de levensmissie van Lawrence MacEwen om de kwetsbare samenleving op het eiland te beschermen. Maar inmiddels is hij tachtig jaar oud, met pensioen en heeft hij zijn taken recent moeten overdragen aan zijn zoon Colin. Terwijl de jongere familieleden aandringen op een modernere stijl van boeren, blijft Lawrence zijn neus in zaken steken waar nu Colin verantwoordelijk voor is. Hij wil overal bij helpen, ook al duurt een klus twee keer zo lang als hij erbij betrokken is. Zijn bemoeienis zorgt regelmatig voor conflict tussen vader en zoon, waar Lawrence’ vrouw Jenny middenin zit.

Regisseur Cindy Jansen weet op een intrigerende manier de rafelige randjes van het eilandleven vast te leggen, zonder het te dramatiseren. Het resultaat is een liefdevol en observerend portret van een man en het eiland waar hij zo veel voor heeft opgeofferd, maar ook nog altijd zoveel van houdt.
 


 

“Een teder portret dat je even laat stilstaan bij een verdwijnende manier van leven.” ★★★ NRC

“Klein en bescheiden portret van een kleine en bescheiden manier van leven” ★★★ de Volkskrant

“Vooral de beelden gemaakt in de stal, waar zijn geliefde koeien ’s nachts staan, zijn fantastisch. Alleen die beelden maken Prince of Muck al het kijken waard.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.