No Dogs or Italians Allowed

Subliem stop-motion familieportret, bekroond tot Beste Europese Animatiefilm

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Franse regisseur Alain Ughetto creëert met No Dogs or Italians Allowed een hartveroverende en humorvolle ode aan zijn voorouders, die als Italiaanse migranten geluk en welvaart zochten in Frankrijk. Een volkomen terechte winnaar van de European Film Award voor Beste Animatiefilm van Europa.
 “Liefdevolle, bijzondere film met artistiek meesterlijke vondsten”

★★★★ Trouw

 


 

Boven op een berg, middenin in de Piëmont (Noord-Italië), ligt het piepkleine dorpje Ugheterra. Nu zijn alle huizen vervallen, maar een eeuw geleden woonden daar families met allemaal dezelfde achternaam. Zo ook de grootouders van regisseur Alain Ughetto. Cesira belandt op de berg door haar liefde voor Luigi, een van de 11 kinderen uit een Ughetto familie. Grond is er schaars en het eten dus ook. Er worden kinderen geboren, nieuwe liefdes gevierd, huizen gebouwd en ondertussen droomt iedereen van een beter bestaan.

Met behulp van een bijzonder speelse stop-motion animatiestijl, waarin hij af en toe letterlijk contact maakt met zijn grootmoeder, creëert Alain Ughetto een prachtige liefdesbrief aan zijn ouders en grootouders die hun hele leven met hun handen werkten. Ze konden alles maken wat ze zagen. Het zelfde doet de filmmaker nu. Met zijn handen brengt hij iedereen en alles tot leven, van de bordkartonnen huizen en de bossen van broccoli tot de koeien en zijn eigen familie.

No Dogs or Italians Allowed was een van de grote publieksfavorieten van het IFFR.
 


 

“Een monumentje voor Italiaanse migranten in Frankrijk” ★★★★ de Volkskrant

“Charmante film” ★★★ VPRO Cinema

“Hoogst persoonlijk” ★★★ NRC

“Petje af” ★★★★★ Cinemagazine

“Een fantastisch voorbeeld dat animatie geen genre is en ook niet uitsluitend interessant voor kinderen” ★★★★★ FilmTotaal

“De film verrast met een geestige en lichtvoetige aanpak van het drama.” ★★★★ InDeBioscoop

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Beste Films van 2023

    Een terugblik op de meest indrukwekkende en mooiste films van dit jaar

    Bekijk programma