Morisot – Moed, Storm en Liefde

Berthe Morisot, Édouard Manet, impressionisme, moedige vrouw

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 9 juli 2018

Deze film is onderdeel van het programma Art@house. Meer films over kunst zien? Bekijk het volledige programma.

Regisseur Klaas Bense gaat op zoek naar de herkomst van een onbekend schilderij waarop Berthe Morisot (1841-1895) afgebeeld staat en schetsteen levendig en kleurrijk portret van het bewogen leven van de kunstenares.

Morisot was de enige vrouw onder de grondleggers van het impressionisme, de vernieuwende kunststroming in de 19e-eeuw. Al op jonge leeftijd nam ze tekenlessen en zocht aansluiting met kunstenaars in haar tijd. Zij ontmoette in de vrijgevochten kunstenaar Édouard Manet een onmogelijke liefde. Terwijl haar mannelijke collega’s – Monet, Degas, Pissarro, Sisley en Renoir – wereldberoemde kunstenaars zijn geworden, is Berthe Morisot als schilder relatief onbekend gebleven. Berthe Morisot was een moedige vrouw die sociale conventies doorbrak. Veel van de belemmeringen die zij als vrouw in de mannenwereld van de 19e-eeuw tegenkwam, zijn nog steeds actueel. Zoals het dilemma een keuze te moeten maken tussen carrière en gezin. Voor de in de film geportretteerde jonge kunstenaars in het hedendaagse Parijs is het strijdbare leven van Berthe Morisot een bron van inspiratie. Daarmee is de film ook een hommage aan de kunstenares én vrouw Berthe Morisot.

‘Opgewekt en fladderig manifest’ ★★★ de Volkskrant

‘Beeld dat behalve historisch ook actueel is. Morisot … hunkerde naar vrijheid. Dat verlangen inspireert iedereen die aan het woord komt’ ★★★ NRC

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's