Maken is het mooist

Poëtische en persoonlijke ode aan het artistieke maakproces van Rolf Orthel

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Je hebt vast wel eens gehoord van een writer’s block, misschien ook van een ‘stream-of-consciousness’ of van het ‘markeren van een choreografie’. Ze maken allemaal deel uit van het artistieke maakproces. Dat proces is hyperpersoonlijk, maar het gevoel dat je krijgt is universeel. Filmmaker Rolf Orthel volgt enkele makers in de hoop dit gevoel vast te kunnen leggen.
 “Een associatieve reis vol visuele prikjes”

★★★ de Volkskrant

 


 

Met films als Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging (2017), Een Schijn van Twijfel (1975) en het winnen van de Gouden Kalf voor de Cultuurprijs in 2010 is Orthel met zijn 85 jaar een gevestigde naam, die ook met deze hoogst persoonlijke, essayistische film aanwezig was op het Nederlands Film Festival. Orthel bestudeert in Maken is het mooist het maakproces en gaat hiervoor op zoek naar musici, kunstenaars en acteurs: wat verbindt hen met hun werk, wat zoeken ze, hoe gaan ze te werk? Hoe is hij eigenlijk zelf tot maken gekomen?

We zien hoe verbeelding, spel, en plezier onderdeel zijn van het maakproces, maar ook hoe jonge kunstenaars hun ziel en zaligheid in hun kunst leggen, tegenslagen te verwerken krijgen, en ondanks alles volhouden. Wat maakt dat zij en Rolf ondanks alles doorzetten en offers brengen om koste wat kost iets eigens neer te zetten? Wat stuurt onze verbeelding en waarom is maken het mooist?
 


 

“Het heilige vuur dat Orthel in andere makers ziet is herkenbaar, maar de sleutelmomenten uit zijn eigen leven, die hem als mens en als schepper gevormd hebben, zijn eigenlijk het intrigerendst.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.