Lourdes

Fraaie documentaire over een bijzonder universum van hoop: het stadje Lourdes

Deze film is niet meer beschikbaar

In een klein stadje in het zuiden van Frankrijk verscheen 160 jaar geleden de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous. Nu is het een plek waar dagelijks duizenden pelgrims uit de hele wereld samenkomen in de hoop op een wonder.

Dit stadje heet Lourdes. Al tientallen miljoenen mensen hebben de rots in de grot van Lourdes gestreeld. Al tientallen miljoenen mensen hebben zich uitgekleed om te baden in de bronnen. Maar wie zijn al deze pelgrims die de soms dagenlange tocht hiernaartoe hebben afgelegd? Dat is de vraag die filmmakers Thierry Demaizière en Alban Teurlai zich stelden.

Ze trokken eropuit om de pelgrims te ontmoeten en luisterden naar hun gefluisterde gebeden en hun door beproeving getekende levens. Hun dromen, verwachtingen, hoop en verdriet. De filmmakers laten zien dat Lourdes veel meer is dan een heilige plaats. Het is een groots theater van het leven waar aangrijpende levensverhalen verteld worden. Een plek waar ook gedanst en gelachen wordt. En hartverscheurend gehuild bij het afscheid, want “als je in Lourdes bent, kun je je laten zien zoals je bent.”
 


 

“De rituelen, het aanraken van de muur van de grot, het Lourdeswater en het baden van de pelgrims worden prachtig in beeld gebracht.” ★★★★ Cinemagazine

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.