I Am the River, The River is Me

Tocht van bezinning over de eerste rivier die werd erkend als rechtspersoon

Bekijk de film voor €8,99 Bekijk later

Nu ook te zien in het filmtheater.

De Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland kreeg in 2017 als eerste rivier ter wereld dezelfde rechten als de mens. Het was het resultaat van een jarenlange juridische strijd van de Māori, die de rivier zien als volwaardig, spiritueel wezen. Māori-rivierhoeder Ned Tapa neemt een groep mensen mee op een vijfdaagse kanotocht over deze heilige rivier. Onder hen een filmploeg die deze inspirerende tocht vastlegde.
 “Heeft veel aandacht voor het natuurschoon”

★★★ NRC

 


 

Naast de filmploeg bestaat de groep uit internationale watervertegenwoordigers en activisten, die zich allemaal verenigen om één gezamenlijk doel: een fundamentele verandering teweegbrengen om onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties. Ze doen hiervoor een beroep op de eeuwenoude wijsheid van de rivier, want Ned Tapa gelooft: “Als je zit en luistert, zul je het land horen zingen. Allemaal samen, verweven, in harmonie, synchroon.” De groep omarmt de geest van de rivier volledig en laat zich langzaam meevoeren langs de adembenemende landschappen en de echo’s van het koloniale verleden.

Ten tijde van de klimaatcrisis is de wijsheid van inheemse stammen belangrijker dan ooit. De waardesystemen die zij ten aanzien van natuur en gemeenschap hanteren lijken mijlenver van onze westerse samenleving te staan, maar zijn cruciaal voor ons toekomstig leven op aarde. I Am the River, the River Is Me is daarom meer dan een documentaire: het is een call to action om het rigoureus anders te gaan doen.

Meer docu’s zien? Bekijk onze selectie documentaires.
 


 

“De rivier blijft de hoofdpersoon van de film, fraai gefilmd en altijd aanwezig.” ★★★ de Volkskrant

“Een meanderende reis vol ongedwongen, maar indringende gesprekken over de status en waarde van natuur en de geschiedenis van de Māori” – Het Parool

“Een louterende en oogstrelende reis” – de Filmkrant

  • Still van de documentaire I Am the River The River is Me

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Docu’s op Picl

    Ontdek hier de nieuwste, mooiste, en meest indrukwekkendste documentaires

    Bekijk programma