Het Verloren Transport

Op waarheid gebaseerd oorlogsdrama over drie vrouwen en hun bijzondere vriendschap

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Hanna van Vliet schittert als de Joods-Nederlandse Simone in deze Nederlandse oorlogsfilm. Gebaseerd op waargebeurde verhalen vertelt dit kostuumdrama over een bijzondere vriendschap tussen drie vrouwen met tegenstrijdige achtergronden.
 “Het wereldstrijdtoneel op de vierkante meter”

★★★★ Trouw

 


 

In de lente van 1945 strandt een deportatietrein met honderden Joodse gevangenen bij een klein Duits dorp dat is ingenomen door het Rode Leger van de Sovjetunie. Tot elkaar veroordeeld en in een situatie van diep wantrouwen, wanhoop en wraak ontstaat een onverwachte vriendschap tussen de Russische scherpschutter Vera, dorpeling Winnie en de Joods-Nederlandse Simone.

Het Verloren Transport is gebaseerd op een relatief onbekende episode uit de Tweede Wereldoorlog. In april 1945 werden duizenden Joodse gevangenen per trein op transport gezet, zodat ze bij onderhandelingen nog van pas zouden kunnen komen. Een van die treinen werd door vluchtende soldaten achtergelaten in oostelijk Duitsland, waar het Russische leger oprukte. Regisseur Diesing had zelf een oom die op de bewuste trein zat.
 


 

“Diesing gaat subtiel te werk” ★★★★ AD

“Een boeiend verhaal met overtuigende acteurs en een verfrissend vrouwelijk perspectief” ★★★ VPRO Cinema

“Hanna van Vliet legt veel overtuiging in haar spel als de Joodse Simone.” ★★★ de Volkskrant

“Mooi ook, dat Diesing in dit oorlogsverhaal soms onverwacht intieme momenten toelaat.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.