Frank Martinus Arion: de man, de vrouw, de poezie

Documentaire over de belangrijke Curaçaos-Nederlandse schrijver, dichter en taalkundige

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Frank Martinus Arion (1936-2015) was een belangrijke Curaçaos-Nederlandse schrijver, dichter en taalkundige. De film gaat over de centrale thema’s in zijn werk.

In Arions meest gelezen roman Dubbelspel draait het om een verwoede partij domino en tekent zich geleidelijk een beeld af van de verhouding tussen mannen en vrouwen in die eilandsamenleving. In de documentaire is het Antilliaanse machismo het thema van een heftige en onthullende discussie tussen een zevental Antilliaanse mannen met uiteenlopende achtergronden. Daartegenover spreekt Arion in de film over de ‘moedige vrouwen’ van het eiland, die ook in zijn leven en in zijn werk de doorslag gaven.

Arion was vooral poëet. Verschillende voorbeelden daarvan zijn te horen en te lezen in de documentaire. Veel van zijn gedichten zijn in het Papiaments. Als voorvechter van deze Antilliaanse taal heeft Arion, op het eiland, een school gesticht waarin de kinderen hier les in kregen.

Frank Martinus Arion werd in 1936 geboren op Curaçao. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit van Leiden en Amsterdam. Hij promoveerde in 1996 met ‘The Kiss of a Slave’, een proefschrift over de verwantschap van het Papiaments met West-Afrikaanse talen en werd in 2009 hoogleraar aan de Universiteit Nederlandse Antillen. In zijn romans en zijn gedichten geeft hij een levendig en liefhebbend beeld van de Antilliaanse samenleving, maar levert ook kritiek. Ook Nederland, het voormalig moederland, wordt niet gespaard. In 2008 retourneerde hij zijn Koninklijke onderscheiding uit protest tegen de ‘Rekolonisatie door Nederland’.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.