Four Journeys

Openingsfilm IDFA. Louis groeide illegaal op tijdens China's éénkindbeleid

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Als tweede kind was filmmaker Louis Hothothot illegaal vanwege het éénkindbeleid van China. Zijn vader moest als boete voor Louis’ bestaan maar liefst drie jaar jaarsalarissen inleveren en zijn politieke carrière opgeven.
 “Soms dwingend, dan weer intiem en terloops tast Louis Hothothot diep in een pijnlijk verleden”

★★★★ de Volkskrant

 


 

Na zeven jaar in Europa te hebben gewoond, reist Louis terug naar huis om zijn familiegeschiedenis te achterhalen. Zijn ouders en zus wonen in een nieuw appartement in Beijing. Niets duidt op een gezamenlijk gezinsleven maar er is de herinnering aan een foto waarop Louis’ vader en moeder samen met zijn zus poseren voor een portret van Mao. Zijn moeder is dan drie maanden zwanger. Ze zijn net teruggekeerd van een bezoek aan familie op zoek naar een veilige plek voor de geboorte, maar zijn door een oom weggestuurd.

Lange tijd riep de herinnering aan deze foto bij Louis bijtende schuldgevoelens op. Waarom besloten zijn ouders hem te houden? Waarom onttrok zijn vader zich aan het gezag Mao, de politieke leider die hij op een voetstuk had staan? Terwijl de filmmaker antwoorden probeert te vinden en de verbroken relatie met zijn ouders te herstellen, dringen zij erop aan dat hij zelf kinderen krijgt. Want om de vergrijzing tegen te gaan wordt de tweekindpolitiek ingevoerd en is het opnieuw China’s geboortebeleid dat de verhoudingen binnen de familie onder druk zet.

Genomineerd voor de IDFA Award for Best First Feature en de IDFA Award for Best Dutch Film.
 


 

“Losjes registreert Hothothot hoe hij in het reine komt met zijn verleden door her en der ongemakkelijke vragen te stellen, die veel emoties losmaken.” ★★★★ VPRO Cinema

“Een boeiende, soms aangrijpende film” ★★★ NRC

“Visueel sterk, met een vale, van kleur onttrokken cinematografie” – Het Parool

“Extreem persoonlijk familieportret dat het ongemak nergens schuwt” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.