Dicht bij Vermeer

Neem een kijkje achter de schermen van de Vermeer tentoonstelling in het Rijksmuseum

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Het lijkt alsof de hele wereld ernaartoe wil als je naar de uitverkochte kaartjes kijkt: de Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum. Nog nooit kwamen zoveel schilderijen van Vermeer bij elkaar. Deze documentaire neemt je mee in het maakproces van de tentoonstelling. Een indrukwekkend stukje restauratie en conservatie van een grootse kunstenaar.
 “Een kunstdocumentaire op hoog niveau”

★★★★ de Volkskrant

 


 

Gouden Kalf winnaar Suzanne Raes filmt Rijksmuseum curatoren Gregor Weber en Pieter Roelofs en restauratoren Abbie Vandivere en Anna Krekeler in hun missie om een nieuwer en completer beeld te geven van Vermeer in de grootste tentoonstelling van zijn werk ooit. Want hoewel ‘Het melkmeisje’ en ‘Meisje met de parel’ wereldberoemd zijn, weten we weinig van Johannes Vermeer zelf. Geen zelfportretten, geen brieven, geen aantekeningen; een klein, maar indrukwekkend oeuvre is alles wat de Hollandse Meester naliet.

Deze fascinerende documentaire laat alles zien: van de stille diplomatie die nodig is om de Vermeers naar Nederland te krijgen en de nieuwe kennis die wordt opgedaan door schilderijen verflaag voor verflaag schilderijen te ontleden, tot het schokkende wereldnieuws dat een schilderij mogelijk toch geen Vermeer is. Langzaamaan ontdekken we hoe Vermeer in staat was de werkelijkheid zo anders in beeld te brengen dan zijn tijdsgenoten. Maar bovenal toont Dicht bij Vermeer de aanstekelijke liefde van de conservatoren en andere betrokken voor de kunst van Vermeer.
 


 

“Dichter bij Vermeer dan je tijdens een tentoonstelling kunt komen” ★★★ NRC

“Spannende close-ups en heerlijk nerdy gesprekjes” ★★★ Trouw

“Meeslepende en humoristische documentaire” – Het Parool

“Interessant kijkje achter de schermen, de passie van de experts spat van het scherm” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.