Desert Paradise

Een hechte gemeenschap in de Namibische woestijn dreigt haar paradijs te verliezen

Deze film is niet meer beschikbaar

Na afloop van de film kijk je naar een Movies that Matter nagesprek met de makers.

Wat doe je als gemeenschap van een idyllisch afgelegen stadje wanneer de grootste werkgever besluit zich terug te trekken? Voor dat dilemma staan de inwoners van Oranjemund, een klein paradijs midden in de Namibische woestijn.

Nu de nabijgelegen diamantmijn uitgeput raakt besluit diamantbedrijf NAMDEB, tevens grondlegger, een groot deel van de medewerkers te ontslaan. De harmonieuze gemeenschap vreest voor haar toekomst en besluit de handen ineen te slaan om het diamantstadje aantrekkelijk te maken voor toerisme. Desert Paradise observeert en laat de bewoners en het adembenemende landschap hun eigen verhaal vertellen. Zal Oranjemund een spookstad worden, opgeslokt door het zand, of slagen de inwoners erin zichzelf opnieuw uit te vinden en een duurzame stad te creëren?

Geselecteerd voor Movies that Matter Festival 2021 binnen de Dutch Movies Matter Competition.

Movies that Matter nagesprek
Moderator Barham Sadeghi gaat in gesprek met regisseur Ike Bertels en producent Katja Draaijer. Margje de Koning, directeur van Movies that Matter, leidt het gesprek in. Het nagesprek werd na afloop van de première op het Movies that Matter Festival opgenomen.

“Impliciet stelt het fraai gefilmde Desert Paradise roofkapitalisme aan de kaak.” ★★★★ NRC

“Een aandachtig portret van een bijzondere microsamenleving” ★★★ de Volkskrant

“Documentairemaker Ike Bertels toont in haar postkoloniale tragedie Desert Paradise de fragiliteit van een bijzondere gemeenschap.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.