Collective

Explosieve onderzoeksdocumentaire over de corrupte gezondheidszorg in Roemenië

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

In Collective wordt de brand die in 2015 een Roemeense nachtclub verwoestte onder het licht gebracht. Langzaamaan wordt duidelijk dat de door corruptie verrotte gezondheidszorg – en niet de verwondingen – de meeste slachtoffers veroorzaakte.

Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een verwoestende brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, 27 stierven ter plekke en 180 raakten gewond. In de maanden die volgden, stierven nog eens 37 slachtoffers in het ziekenhuis, en niet aan brandwonden. Bovendien bleek dat de nachtclub helemaal geen branduitgangen had en de eigenaar gewoon kon blijven uitbaten. Binnen enkele dagen braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering.

Regisseur Alexander Nanau volgt een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp, vanaf het moment waarop bekend wordt dat de latere 37 slachtoffers zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen. Hij spreekt met journalisten van een nationale krant, die ontdekten dat het aan alle kanten rammelde. Zo gebruikten de ziekenhuizen sterk verdunde ontsmettingsmiddelen en waren de brandwondencentra niet uitgerust met de juiste apparatuur en materialen, waardoor sommige wonden vol krioelende maden zaten. Al schuwt Nanau de sensatie en houdt hij zich afwezig van al grote emoties die het verhaal omringen, toch toont hij nauwgezet en op indringende wijze hoe corruptie zijn land aanvreet.

Collective is genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Documentaire én Beste Internationale Film 2021.

“Adembenemende documentaire” ★★★★★ de Volkskrant

“Op die momenten behoort Collective tot het beste wat documentaire onderzoeksjournalistiek te bieden heeft.” ★★★★ NRC

“Feilloos ontleedt Collective het totaal verrotte Roemeense zorgsysteem.” ★★★★ Trouw

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.