Chocolat

Nooit eerder uitgebrachte debuutfilm van Claire Denis, gebaseerd op haar eigen jeugd

Bekijk de film voor €8,99 Bekijk later

Nu ook te zien in het filmtheater.

In 1988 zette Claire Denis zich meteen op de kaart met haar Gouden-Palm-genomineerde debuutfilm Chocolat. Ze baseerde het verhaal op haar eigen jeugd, die zij gedeeltelijk in West-Afrika doorbracht als kind van een koloniale bestuurder. Onmiskenbaar een ‘Denis film’ in zijn subtiele en zintuigelijke stijl, is Chocolat nu voor het eerst in de Nederlandse filmtheaters te zien en online op Picl.
 “Gevoelig regiedebuut met een liefdevolle blik op Kameroen”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

Het leven van de 7-jarige France is klein en overzichtelijk: haar vader is districtsgouverneur in Kameroen en vaak weg van huis; haar moeder een beeldschone jonge vrouw die languissant wegkwijnt in de koloniale villa, terwijl ze haar oog laat rusten op de verschijning van de zwarte Protée. Wanneer een vliegtuigje in de buurt van de villa crasht en de passagiers tijdelijk onderkomen vinden in de villa, komt de ware aard van de verhoudingen tussen zwarte Afrikanen en kolonialen aan het licht.

De filmcarrière van Claire Denis begon nadat ze in 1971 afstudeerde aan de Franse filmschool IDHEC. Zij stond toen veelvuldig op filmsets als assistent-regisseur van o.a. Wim Wenders en Jim Jarmusch. Nadat zij op 42-jarige leeftijd debuteerde met Chocolat wist zij vooral de wereld te verbijsteren met haar oeuvrehoogtepunt Beau travail (1999). In 2022 won ze de Grand Prix op Cannes met de sensuele thriller Stars at Noon.
 


 

“Volledig een film van Claire Denis” – de Filmkrant

“Uiterst zintuiglijk” – Het Parool

“Austere yet vivid” – The New Yorker

 • Still van de film Chocolat, onderdeel van het Claire Denis retrospectief

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

 • Claire Denis retrospectief

  Nog nooit in Nederland vertoonde films van een van Frankrijks belangrijkste filmmakers

  Bekijk programma
 • Franse films

  Hier vind je een overzicht van de Franse films die op Picl te zien zijn

  Bekijk programma