American Jail

Amerikaans systeem, gevangenis, idealen, Roger Ross Williams

Deze film is niet meer beschikbaar

Er is geen trailer beschikbaar

In zijn tot dusverre meest persoonlijke en provocatieve film weet regisseur Rogers Ross Williams het diep racistische en industriële gevangeniswezen van Amerika te doorgronden.

Voor de Amerikaanse regisseur Roger Ross Williams (Life, Animated) was in zijn jeugd de gevangenis nooit ver weg. “Als jonge zwarte man voelde ik altijd dat er een kans was dat ik, ongeacht of ik nou wel of niet een misdaad had gepleegd, achter de tralies zou belanden.” Vastbesloten om dit lot te ontvluchten, verliet Roger als tiener zijn geboortestad Easton (Pennsylvania) om zijn droom van een succesvolle filmcarrière na te jagen. Hij werd de eerste Afro Amerikaanse regisseur die een Oscar won.

Nu, dertig jaar later, keert Roger opnieuw terug naar zijn jeugdvrienden. Hij is geschokt en bedroefd om te horen dat bijna al zijn voormalige vrienden in de gevangenis hebben gezeten of daar nu nog zitten. Wat volgt is een diep ontroerende en filmische reis, een confrontatie met het Amerikaanse geweten en tegelijk een onthutsende kritiek op het systeem. Niet alleen op de macht en de hebzucht binnen dit systeem, maar ook op de stilte waarmee de werkelijke kosten worden genegeerd en opzettelijk verzwegen. Roger’s zoektocht naar een antwoord dringt door tot in alle lagen van de samenleving; van de idealen van de vrije markt waarop Amerika is gebaseerd, tot de brute wijze waarop die idealen zich manifesteren.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.