Babi Yar. Context

Akelig actuele archiefdocumentaire van Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Er is van deze film geen trailer beschikbaar.

Babi Jar is een ravijn aan de rand van de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar een van de grootste massa-executies in de geschiedenis heeft plaatsgevonden. In twee dagen tijd in september 1941 werden op deze plek 33.771 Joden door de nazi’s doodgeschoten.
 “Even belangwekkend als schokkend”

★★★★★ Trouw

 


 

In een minutieus opgebouwde documentaire toont Sergei Loznitsa de aanloop naar en nasleep van deze twee dagen. De massa-executie vormt het zwijgende centrum van de film, die volledig is opgebouwd uit archiefbeeld, deels achteraf voorzien van geluid. Een procedé dat Loznitsa ook toepaste in onder meer Blockade (2006), over het beleg van Leningrad.

Door vrijwel elke vorm van duiding weg te laten, zijn het de archiefbeelden die moeten spreken, en spreken doen ze. Onontkoombaar leggen ze getuigenis af. Niet alleen van de gruwelen, maar ook van de wijze waarop de stad en zijn inwoners zich daarnaar plooien. Hoe posters van Hitler gewillig op ramen worden geplakt en er na de bezetting weer af worden geschraapt. En hoe ook het ravijn zelf langzaam maar zeker werd uitgewist.
 


 

“Een indrukwekkende kroniek” ★★★★ de Volkskrant

“Voortreffelijke, uit louter archiefmateriaal opgebouwde documentaire” ★★★★ VPRO Cinema

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.