Along the Way

Aangrijpend verhaal van Mijke de Jong over twee zussen die hun land ontvluchten

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Op weg naar Europa raken de 19-jarige Afghaanse tweelingzussen Zahra en Fatima hun familie kwijt. Bij het oversteken van de grens tussen Turkije en Iran worden de twee gescheiden van de rest.
 “Spannend, ontroerend en bovenal levenslustig drama”

★★★★ Trouw

 


 

Wanneer er schoten klinken, rennen Zahra en Fatima in paniek de verkeerde kant op. Terug naar Iran, terwijl hun moeder en zusjes Turkije in gedreven worden. Met als eindbestemming Nederland starten ze samen aan een reis waar ze geen enkele controle over lijken te hebben. Om te overleven in een vijandige wereld van mensensmokkelaars en drugsdealers komen de twee voor keuzes en dilemma’s te staan die hun symbiotische relatie en geweten zwaar op de proef stellen.

Regisseur Mijke de Jong (God Only Knows, Layla M.) baseerde het verhaal van de vlucht naar Europa op het persoonlijke verhaal van Malihe en Nahid Rezaie, die Mijke ontmoette in het beruchte vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Along the Way werd geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2022.

Critics’ Choice video-essay

Dana Linssen is filosoof en freelance filmcriticus, schrijver, curator en docent. Jan Pieter Ekker is chef van de kunstredactie van het Parool. Samen introduceerden zij in 2015 Critics’ Choice op het IFFR, een verdiepingsprogramma om films die zij de moeite waard vinden een duwtje in de rug te geven én om de filmkritiek te revitaliseren.

De Spaanse, in Nederland wonende en werkende beeldredacteur Noemí is de drijvende kracht achter het collectief ‘Now You See Me Moria’, dat recent een tentoonstelling samenstelde voor het Stedelijk Museum in Amsterdam met foto’s gemaakt door bewoners van vluchtelingenkamp Moria, en de activistische posters die grafisch vormgevers vervolgens op basis van die foto’s hebben gemaakt. Het video-essay van Noemí en het collectief Now You See Me Moria bij Mijke de Jongs Along the Way is hier te zien.
 


 

“De charisma en levensvreugde van de hoofdrolspelers spatten van het scherm.” ★★★★ VPRO Cinema

“Een film die aankomt als een mokerslag” ★★★ NRC

“Dat Along the Way zo overtuigt, is ook te danken aan de spontane energie die de hier als actrices debuterende Maliheh en Nahid Rezaie inbrengen.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.