White Cube

Hoe plantagearbeiders in Congo met kunst hun eigen land terugkopen van Unilever

Deze film is niet meer beschikbaar

Inclusief nagesprek met Renzo Martens door De Balie.

Voorafgaand aan deze film bekijk je de korte animatiefilm Tourist Trap, aangeboden door Ultrakort.

Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. Deze film van kunstenaar Renzo Martens vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke poging de waardeketen van kunst te herstructureren.

Op een voormalige plantage van Unilever in Congo besluit een groep plantagearbeiders kunst te gaan maken. Met de opbrengsten kopen ze hun land terug, bouwen ze hun eigen museum en starten een bloeiende, inclusieve en ecologische plantage.

“Met de ontroerende documentaire White Cube slaat Renzo Martens de spijker op z’n kop.” ★★★★ Trouw

White Cube is een spiegel voor de kunstwereld – met alle tegenstrijdigheden van die wereld. Martens heeft zijn werk gedaan door de vinger op de zere plek te leggen.”
★★★★ NRC

“Een film van ongekende ambitie” – Het Parool

Nagesprek met Renzo Martens – De Balie
Kunst kan ontzettend veel en het kan ook nog eens kapitaal aantrekken, maar kritische kunst wordt alleen goed gevonden als het niets doet. Beeldend kunstenaar en filmmaker Renzo Martens neemt het op tegen de ongelijkheid in de (kunst)wereld in zijn nieuwste film White Cube. Hoofd Cinema van De Balie Absaline Hehakaya voelt hem aan de tand in een nagesprek.

Over Tourist Trap
Wat een ontdekking: een paradijselijk eiland met ongerepte natuur en bijzondere tropische vogels. Maar het genot blijkt van korte duur als het eiland in een mum van tijd wel héél populair wordt. Een ultrakorte animatie gerealiseerd in het kader van de elfde editie van Ultrakort, dat korte animatiefilms van Nederlandse bodem in de bioscopen en filmtheaters brengt.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.