Utama

In de Boliviaanse hooglanden moeten Virginio en Sisa kiezen: blijven of vertrekken

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

In de hooglanden van Bolivia leven Virginio en Sisa een simpel bestaan zonder stromend water en stroom. Jarenlang hebben ze hetzelfde leven geleefd, maar nu de droogte erg lang aanhoudt staan ze voor een dilemma: vertrekken of blijven. Met oogverblindende beelden laat Utama zien wat de desastreuze invloed van klimaatverandering is op traditioneel levende volken. Een zachte film met een harde boodschap.
 “In al zijn eenvoud weet de film juist diep te raken”

★★★★ de Volkskrant

 


 

Terwijl de zon goudkleurig boven de bergen oprijst, ontmoeten we Virginio. Een man wiens verweerde gezicht net zo gebarsten is als de aarde onder zijn voeten. Virginio brengt zijn dagen door met het zwerven over de verschroeide hoogvlakte van het Andesgebergte in Bolivia, terwijl hij zijn kudde pluizige lama’s laat grazen. Hij en zijn vrouw Sisa wonen hier samen in een bescheiden huisje. Het is Sisa’s taak om water te halen, maar er valt al tijden geen regen meer in de regio en de sneeuw laat zich niet meer op de bergtoppen zien. De dorpsbron is inmiddels opgedroogd en de kleinzoon van het paar wil hen naar de stad halen. Maar wat hij niet begrijpt, is dat de vraag voor Virginio en Sisa niet is waar te leven, maar waar te sterven. Als zij weg gaan zal er niemand meer in de familie zijn om de inheemse Quechua-taal te spreken of hun manier van leven te leven.
 


 

“Adembenemende beeldcomposities” ★★★★ NRC

“Beeldschoon docudrama” ★★★★ Trouw

“Een weemoedig-meditatief portret” ★★★★ VPRO Cinema

“In wonderschone beelden rekt niet alleen het landschap zich eindeloos uit, ook een echtpaar gaat hier tot het uiterste.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.