Turn Your Body to the Sun

Een persoonlijke en ontroerende verkenning van Stalins Russische strafkampen

Bekijk de film voor €4,99 Bekijk later

Net uit het filmtheater.

De vader van Sana Valiulina praatte nooit over het verleden. Sana en haar zus Dinar wisten wel dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten, maar het precieze verhaal daarbij bleef onverteld. 
 “Monument voor de monsterlijk behandelde krijgsgevangenen in de Sovjet-Unie”

★★★★ NRC

 


 

Sana’s vader behoorde tot de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap van uitputting en honger; de overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd en naar de goelag gestuurd. Tien jaar verbleef hij daar. Was Sana’s vader een verrader, of werd hij juist verraden?

Door de ogen van Sana zoeken we naar haar vader, en daarmee naar de miljoenen soldaten die werden uitgewist door de geschiedenis. Indrukwekkende kleurbeelden uit de oorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en foto’s geven de film vorm.

Regisseur Aliona van der Horst won met haar documentaire Liefde is aardappelen, waarin ze het Russische verleden indook aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis, een Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire in 2018.
 


 

“Legt een onderbelichte zijde van de Tweede Wereldoorlog bloot” – Het Parool

“Mooie zoektocht naar een verborgen verleden dat nu zijn plekje krijgt” – Cinemagazine

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.