Het zit in mijn Hart

Een buitengewoon theatergezelschap neemt je mee in de magie van opera

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Met torenhoge pruiken en sneeuwwitte gezichten voert theatergroep KamaK de voorstelling ‘Furia’ op. Wat hen bijzonder maakt is dat alle acteurs een verstandelijke beperking hebben. Dat lijkt best een uitdaging voor zo’n poëtisch stuk, maar het eindresultaat is inspirerend goed. Regisseur Saskia Boddeke volgt de groep op en naast het toneel, waar ze de dromen en obstakels van de acteurs prachtig in beeld brengt.
 “Prachtig aangekleed docudrama”

★★★ Trouw

 


 

Theatergroep KamaK bestaat uit professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Toen regisseur Saskia Boddeke hun voorstelling ‘Furia’ zag, wist ze: hier wil ik wat mee en ze besloot een film te maken van de voorstelling en over dit bijzondere ensemble. Furia is een barok, op rijm geschreven, sprookje over moord, doodslag en erotiek met als leidraad de zeven hoofdzonden, dat voor deze film groots is verfilmd. Het wordt gespeeld door professionele performers die je hun beperkingen doen vergeten. Hun uitzonderlijke acteerwerk is poëtisch en intens en tuimelt rechtstreeks je hart binnen. Tegelijkertijd volgt de filmmaker het repetitieproces en vraagt ze de verschillende acteurs naar hun dromen en verlangens.

Het zit in mijn Hart is een film waarin documentaire en fictie in elkaar overlopen, met hoofdpersonages die zichzelf daar soms even aan moeten herinneren. Saskia Boddeke zet in haar fantasierijke stijl alle filmische middelen in om in deze film het scherpe contrast tussen fictie en werkelijkheid op een luchtige manier voelbaar te maken zonder ook maar één moment sentimenteel te worden. Maar de vaak vertederende scènes zullen geen kijker onberoerd laten.

Op de afgelopen editie van IDFA ontving de film een special mention binnen de Dutch Competition en hij won onlangs de Grand Prix op het Montréal International Festival of Films on Art.
 


 

“Geëngageerd portret van acteursgezelschap” ★★★ de Volkskrant

“Een gelaagd en transparant beeld van het creatieve proces.” ★★★ NRC

“Weelderige documentaire” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.