Memoria

De nieuwe, surrealistische film van slow cinema maestro Apichatpong Weerasethakul

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

De Schotse botanicus Jessica is op bezoek bij haar zus in Bogotá, Colombia. Sinds ze door een luide knal is opgeschrikt bij het aanbreken van de dag, kan ze niet meer slapen. Al snel blijkt dat ze de enige is die de knal hoort.
 “Een knal van een film”

★★★★★ NRC

 


 

Jessica wordt steeds meer in beslag genomen door een mysterieus geluid en gaat op ontdekkingstocht door Bogotá en daarbuiten. Ze raakt bevriend met archeologe Agnes en ontmoet Hernan, met wie ze bijzondere herinneringen deelt. Als de dag ten einde loopt, ervaart Jessica een hernieuwd gevoel van helderheid.

Memoria is de nieuwe, dromerige film van de Thaise grootmeester en Gouden Palmwinnaar Apichatpong Weerasethakul (Tropical Malady, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives). Memoria is zijn eerste Engelstalige film en won in Cannes in 2021 de Juryprijs.
 


 

“Wie meedeint op het slowmotiontempo en de slaapwandellogica van Memoria, ziet niets minder dan tovenarij.” ★★★★★ de Volkskrant

“Hallucinerend” ★★★★ VPRO Cinema

“Het mystieke en het alledaagse vloeien ongemerkt in elkaar over” ★★★★ Trouw

“Tilda Swinton is perfect gecast” – Het Parool

“Swinton is de volmaakte belichaming van iemand die zich tussen twee dimensies in bevindt.” – de Filmkrant

 


 

Critics’ Choice video-essay

Dana Linssen is filosoof en freelance filmcriticus, schrijver, curator en docent. Jan Pieter Ekker is chef van de kunstredactie van het Parool. Samen introduceerden zij in 2015 Critics’ Choice op het IFFR, een verdiepingsprogramma om films die zij de moeite waard vinden een duwtje in de rug te geven én om de filmkritiek te revitaliseren.

De afgelopen zeven jaar zijn er in het kader van Critics’ Choice zo’n vijftig video-essays gemaakt door ervaren video-essayisten en journalisten die de vorm voor het eerst onderzochten. Inge Coolsaet, redacteur van het nieuwe Vlaamse filmblad Fantômas, boog zich op verzoek van Linssen en Ekker over Memoria van de Thaise meesterfilmer Apichatpong Weerasethakul. Het video-essay is hier te zien.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.