Verdwenen Stad

De onthutsende geschiedenis van de tram die joden uit Amsterdam deporteerde

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Samen met haar joodse inwoners werd ook de ziel van Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd. Al die mensen moesten op een bepaalde manier bij het station komen en daarvoor werden trams ingeschakeld. In docu Verdwenen Stad reconstrueren Willy Lindwer en Guus Luijters de geschiedenis tijdens een historische tramrit.
 “Indringende documentaire”

★★★★ de Volkskrant

 


 

De deportatie van de joodse Amsterdammers was een logistieke puzzel waar veel partijen een stukje bij legde. Ook de Amsterdamse openbaarvervoermaatschappij, de GVB, schakelde trams in om tussen de gevangenissen en Amsterdam Centraal te pendelen. Daarmee vervoerden ze duizenden mensen naar een doodsvonnis. Emmy Award-winnaar Willy Lindwer en Guus Luijters halen de tram die onder andere Anne Frank vervoerde uit de stalling en maken een historische rit door Amsterdam. Daarbij onthullen ze een geschiedenis die nooit verteld werd. Ze spraken met de laatste overlevenden die afgevoerd zijn met de tram vanaf de vele ‘schuldige plekken’.

Willy en Guus ontdekten nooit eerder gepubliceerde facturen die het trambedrijf aan de nazi’s stuurde. Het was het begin van het project ‘Verdwenen Stad’, dat resulteerde in deze documentaire en een bijhorend boek. Verdwenen Stad geeft een nieuwe en onthullende kijk op de moord op de Amsterdamse Joden.

Meer documentaires zien? Bekijk onze selectie docu’s.
 


 

“Uitermate boeiend, met belangrijke inhoud” ★★★★ FilmTotaal

★★★ Trouw

“Benadrukt hoe weinig in het heden herinnert aan dat verleden” – Het Parool

“In een sterk gepolariseerde wereld is de relevantie van deze beelden, gesprekken en bespiegelingen onmiskenbaar.” ★★★★ Cinemagazine

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.