A man and a camera

Hoe zou jij reageren als een zwijgende man achter een videocamera bij je aanklopt?

Bekijk de film voor €3,99 Bekijk later

Net uit het filmtheater.

Deze film is niet meer beschikbaar

Inclusief video-essay van Jan Pieter Ekker & Dana Linssen

Stel je voor: de bel gaat, je doet open, en voor je staat een man met een grote videocamera op je gericht. Zwijgend wacht hij af tot jij de stilte verbreekt. Wat zou je doen?
 “Het is echt fascinerend om te zien wat er allemaal gebeurt”

★★★★ Trouw

 


 

In de experimentele documentaire A man and a camera is precies deze situatie het uitgangspunt. Wat te doen? Zwervend door Nederlandse woonwijken onderzoekt regisseur Guido Hendrikx tot hoever hij mag gaan. Een beleefde afwijzing, een dichtgeslagen deur, een uitnodiging voor een kop thee; steeds opnieuw is de vraag hoe er wordt gereageerd op de ongenode gast.

Voordeur na voordeur zien we opengaan en langzaam borrelt er een ongemakkelijk gevoel op. Is het de camera die ontregelt, of het feit dat de man erachter niet praat? En is het wel passend om schaamteloos naar mensen te kijken op deze onbewaakte momenten? Zo zuigt Hendrikx zijn publiek de film in en bevraagt hij zowel de relatie tussen mens en camera, als de machtsverhouding tussen maker, subject en publiek.

Met zijn eerdere film Stranger in Paradise opende Hendrikx het documentairefestival IDFA en won hij daar de Special Jury Award.
 


 

“Knap hoe Guido Hendrikx, ondanks de spontane opzet van de scènes, A man and a camera toch een duidelijke spanningsboog en ontwikkeling meegeeft.” ★★★★ de Volkskrant

★★★★ NRC

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.