Beste Films van 2022

Blik terug op het afgelopen jaar met de beste films en documentaires

Bekijk hier onze Beste Films van 2023.

Het jaar is alweer bijna om, dus dat is dé tijd om terug te blikken op een prachtig filmjaar. Dit zijn de beste films van 2022, samengesteld uit de mooiste, meest populaire, prijswinnende en best gerecenseerde filmhuisfilms.

2022 was een jaar gekenmerkt door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, de apenpokken, het succes van de Oranjeleeuwinnen, spanningen rond Taiwan, overstromingen in Pakistan, het overlijden van Queen Elizabeth, heel veel verkiezingen, maar op z’n minst ook door evenveel films die je nog jaren zullen bijblijven. Het waren er zelfs zo veel dat een top 10 maken een onmogelijke taak was. Dus in dit programma vind je de 11 beste films van 2022.

Dit jaar zagen we de terugkeer van twee grootmeesters uit de cinema: David Cronenberg met zijn Crimes of the Future en Pedro Almodóvar met Madres Paralelas. En in de ijzersterke editie van het filmfestival van Cannes waren de films zo goed dat er een ex aequo voor de tweede prijs werd uitgereikt: voor hartensteler Lukas Dhont met zijn tweede film Close en voor Claire Denis met Stars at Noon. Ook werd Park Chan-wook geprezen om zijn regie.

Naast de festivals waren er zeker ook bijzondere, unieke, prachtige films die 2022 zullen overstijgen. Onze en jullie favoriete films van 2022 vind je in dit programma: de übermillennial film The Worst Person in the World, het niet-te-omschrijven Everything Everywhere All at Once, slow-cinema Drive My Car, Gouden Kalfwinnaar en animatiefilm Knor, een echte Almodóvar film Madres Paralelas, Gouden Beer winnaar Alcarràs, grappige publiekslieveling The Duke, de nieuwste film met Javier Bardem El buen patrón, regieparel Decision to Leave, aangrijpende dierenfilm Cow en het tragikomische portret Housewitz.

Blik hier terug op de beste films van 2021.