You Resemble Me

Bekroond portret van 'Europa's eerste vrouwelijke zelfmoordterrorist'

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Na de aanslagen in Parijs in 2015 werd de 26-jarige Hasna Aït Boulahcen al snel bestempeld als ‘Europa’s eerste vrouwelijke zelfmoordterrorist’. In feite kwam ze om het leven bij een inval van de politie en had ze niet vrijwillig voor de dood gekozen. Voormalig journalist Dina Amer schetst met haar debuutfilm You Resemble Me een indringend portret van een kwetsbare jonge vrouw.
 “IJzersterk speelfilmdebuut”

★★★★ de Volkskrant

 


 

Het verhaal van Hasna Aït Boulahcen begint als klein meisje dat haar jongere zusje beschermt tegen misbruik. Wanneer beide meisjes uit huis geplaatst moeten worden, worden ze van elkaar gescheiden en komen ze in verschillen pleeggezinnen terecht. Later worstelt de jong volwassen Hasna met seksisme, racisme, armoede en geweld, waar ze aan ontsnapt door drugs en drank. Uiteindelijk laat ze zich door haar neef verleiden tot extremisme.

Filmmaker Dina Amer werkte eerder als journalist voor Vice News. Met You Resemble Me wil ze ware het ware verhaal van Hasna vertellen en nam ze meer dan 300 uur aan interviews met Hasna’s vrienden en familie op. De film werd geproduceerd door Spike Lee, Spike Jonze, Riz Ahmed en Alma Har’el.
 


 

“A strong, muscular, heartfelt film.” ★★★★ The Guardian

“Sterk is de nadruk op de gelijkenissen tussen de twee zussen” ★★★ NRC

“Dynamisch, brutaal en grillig” – Het Parool

“Een terecht meermalen bekroond portret. Dina Amer schetst een genuanceerd beeld van een kwetsbare jonge vrouw en laat zien hoe extremisten niet worden geboren, maar gemaakt.” – de Filmkrant

  • Still van de film You Resemble Me

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.