Writing with Fire

Gewapend met hun smartphones strijden deze vrouwen voor gelijkheid in India

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

In Uttar Pradesh, India wordt een lokale krant volledig gerund door vrouwen uit de laagste sociale klasse – een unicum in het conservatieve land. In 2002 begonnen als een wekelijkse print, wil de krant nu digitaliseren. Maar veel van de vrouwen hebben nog nooit een smartphone aangeraakt.
 “Onbeschrijfelijk dapper werk”

★★★ de Volkskrant

 


 

In een nieuwslandschap dat wordt gedomineerd door mannen uit de elite, doorbreken hoofdredacteur Meera en haar hechte team aan journalisten conventies. Niet alleen aan de frontlinies, maar ook binnen de grenzen van hun eigen huis. Gewapend met hun gloednieuwe smartphones leren ze hun eigen content te produceren en onderzoeken ze verhalen over onder meer niet-vervolgde verkrachtingen en moorden en de corruptie van illegale mijnbouwactiviteiten. Ondanks de diepgewortelde gendervooroordelen en obstakels, blijven ze vechten voor waarheid en gerechtigheid. Met verrassend succes.

Writing with Fire is een actuele en inspirerende documentaire over vrouwelijke journalisten die herdefiniëren wat het betekent om krachtig te zijn in een samenleving die tegen hen lijkt te zijn. De docu ontving een Oscarnominatie in de categorie Beste Documentaire en was de publieksprijswinnaar op IDFA.
 


 

“Intiem, onbevreesd en bevestigt de cruciale rol van de journalistiek in een democratie” ★★★★ FilmTotaal

“De vastberadenheid van de vrouwen dwingt diep respect af” ★★★ VPRO Cinema

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.