Vlekkeloos

Taboedoorbrekende korte film over menstruatie-armoede in Nederland

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

De 15-jarige Ruby is ongesteld. Maar geld voor tampons of maandverband is er eigenlijk niet. Om niemand in haar omgeving tot last te zijn, probeert ze het zelf op te lossen.

Ruby woont samen met haar moeder en jongere zusje in een kleine flat in een buitenwijk. Haar moeder draait dubbele diensten om het gezin te onderhouden en Ruby voelt zich verantwoordelijk voor haar zusje. Wanneer Ruby ongesteld wordt en ze erachter komt dat er geen menstruatieproducten meer in huis zijn, wil ze haar moeder niet lastigvallen met deze vraag, omdat ze weet dat haar moeder al genoeg problemen heeft. Ruby besluit zelf een oplossing te vinden.

Uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Plan International blijkt dat grofweg 9% van de Nederlandse vrouwen tussen de 12-25 jaar oud soms geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Menstruatieproducten worden in Nederland (en vele andere landen) gezien als luxeproduct. Bij de Voedselbank worden ze bijvoorbeeld niet gedoneerd en ook de verzekering vergoedt ze niet. Vrouwen die het niet kunnen betalen vallen tussen wal en schip. Vlekkeloos vertelt het verhaal van vele, ongehoorde vrouwen, met als doel het gesprek te openen, het taboe te doorbreken.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.