Verlenging

Tijdens zijn laatste levensjaar maakt fotograaf Guy de balans van zijn bijzondere leven op

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

“Ja Mick, ik sta hier in New York… Dit is iets dat in de historie heel belangrijk is!”, zegt de Maastrichtse fotograaf Guy van Grinsven op 9/11 in een videoboodschap aan zijn zoon. Op de achtergrond is de ravage te zien van de grootste aanslag ooit op Amerikaans grondgebied. Het had niet veel gescheeld of Guy was zelf in de Twin Towers geweest. Hij weet het dan ook zeker: “Sinds die dag leef ik in verlenging.”

Negentien jaar na de aanslag krijgt Guy te horen dat hij de slopende ziekte ALS heeft. In Verlenging kijkt hij terug op zijn bijzondere leven: de lange reizen, de royale levensstijl en bekende mensen om hem heen. Maar niets blijkt hetzelfde wanneer door de spierziekte zijn spraak achteruit gaat en hij zijn camera niet meer zelf kan bedienen. Ondanks alle beperkingen probeert Guy zo veel mogelijk in zijn Gallery – de winkel waar hij zijn mooiste foto’s verkoopt – te zijn.

Wanneer hij daar de balans opmaakt, concludeert hij dat hij voor 200 jaar heeft geleefd. Guy was door zijn drukke bestaan niet bepaald een traditionele huisvader, weet ook zijn zoon Mick die sinds de diagnose meer tijd met zijn vader doorbrengt. “Als ik niet meer kan communiceren dan is voor mij de maat vol,” zegt Guy wanneer hij het heeft over het einde van zijn leven. Tot die tijd is er veel te regelen. Hoe blijft zijn bedrijf achter, hoe regelt hij zijn nalatenschap en wat moet er na de dood gebeuren met zijn archief? Voor hem mogelijk wel het belangrijkste: komt hij aan het einde van zijn leven nader tot zijn zoon?

Op 11 oktober overleed Guy aan de gevolgen van de ziekte ALS. De documentaire is een mix van alle bijzondere dingen die hij ooit meemaakte en de gevolgen van de ziekte waar hij mee te kampen had. Ondanks alle ellende bleef Guy tot het einde vol humor en levenslust.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.