Unruly

Ondenkbaar, maar waargebeurd drama over een Deens eiland voor 'losbandige meisjes'

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Je kan het je bijna niet voorstellen, maar in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw werden duizenden vrouwen in Denemarken en Zweden verscheept naar geïsoleerde eilanden. Daar werden ze met de harde hand heropgevoed, want hun ‘losbandigheid’ was niet in lijn met hoe een vrouw zich zou moeten gedragen. Unruly is en genuanceerde systeemkritiek die erin slaagt om compassie en frustratie op te wekken.
 “Beklemmend”

★★★★ de Volkskrant

 


 

Jaren 30, Denemarken. De 17-jarige Maren houdt ervan om in het weekend helemaal los te gaan op jazzmuziek. Het is haar ontsnapping uit het keurslijf dat haar opgelegd wordt. Mannen vallen als een blok voor haar en ouderen zien haar zelfzekerheid als losbandig en onkuis. Op een dag staat de jeugdzorg voor de deur en overtuigen ze Marens moeder om haar naar een vrouweninstituut te sturen voor heropvoeding. Maren werkt niet mee, wordt gedwongen een psychologische test te ondergaan en wordt onder het excuus van een vermaande ‘verstandelijke beperking’ verscheept naar het beruchte eilandje Sprogø. Daar leert ze zich als een deftige dame te gedragen onder een extreem streng bewind. Maar Maren is niet van plan zich aan de regels te houden met alle gevolgen van dien.

Het verhaal van Maren en Sørine is gebaseerd op dat van zo’n 13.000 andere vrouwen. Gedwongen tot isolatie en vaak sterilisatie door een overheid die vrouwen maar al te graag wilden beperken in hun vrijheid.
 


 

“Fraai vormgegeven, sterk geacteerd” ★★★★ NRC

“Verrassend genuanceerd verteld” ★★★★ VPRO Cinema

“Imponerende film” – Het Parool

“Dit historisch drama met ijzingwekkend scenario kruipt onherroepelijk onder de huid.” – de Filmkrant

  • Still van de film Unruly

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.