United We Stand

Geroemde Russische celliste Maya Fridman neemt stelling tegen het bewind van Poetin

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Er is van deze film geen trailer beschikbaar.

Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, is de in Moskou geboren celliste Maya Fridman een van de prominentste stemmen tegen Poetin in Nederland. Met benefietconcerten zamelde ze honderdduizenden euro’s in voor hulp in het oorlogsgebied. Zo bewijst ze dat muziek een belangrijk wapen kan zijn.
 “Indrukwekkend, emotioneel en emotionerend”

★★★★ NRC

 


 

Muziek en politiek zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden: Beethoven en Napoleon, Sjostakovitsj en Stalin, Hitler en Entartete Kunst… en nu is er Poetins oorlog in Oekraïne. Waar sommige beroemde musici Poetin steunen, wordt hij door andere scherp veroordeeld. Zo ook door de in Nederland wonende Russische celliste Maya Fridman, die met Oekraïense én Russische musici een indrukwekkende reeks benefietconcerten organiseerde.

Vanaf het eerste concert is Maya op de voet gevolgd met de camera. Langzaam wordt duidelijk dat vooral cultuur het slachtoffer lijkt te zijn van de Oekraïense oorlog. Hiermee verandert de rol van de musici: niet langer zijn zij alleen degenen die troost brengen met hun concerten, zij veranderen in frontsoldaten, met muzieknoten als kogels.

Ook doneren voor hulp aan Oekraïne? Deze organisaties werden gesteund door de benefietconcerten:

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.