United We Stand

Zoektocht naar de band tussen muziek en oorlog met een zeer actuele noot

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

Voorafgaand aan deze films bekijk je de korte animatiefilm Fly, aangeboden door Ultrakort.

Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, is de in Moskou geboren celliste Maya Fridman een van de prominentste stemmen tegen Poetin in Nederland. Met benefietconcerten zamelde ze honderdduizenden euro’s in voor hulp in het oorlogsgebied. Zo bewijst ze dat muziek een belangrijk wapen kan zijn.

Muziek en politiek zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden: Beethoven en Napoleon, Sjostakovitsj en Stalin, Hitler en Entartete Kunst… en nu is er Poetins oorlog in Oekraïne. Hoe reageert de muziekwereld? Waar sommige beroemde musici Poetin steunen, wordt hij door andere scherp veroordeelt. Zo ook door de in Nederland wonende Russische celliste Maya Fridman. Sinds 24 februari is zij bijna letterlijk dag en nacht bezig geweest om een indrukwekkende reeks benefietconcerten te organiseren in de grote zalen van Nederland, met Oekraïense én Russische musici.

Vanaf het eerste concert is Maya op de voet gevolgd met de camera. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat vooral cultuur het slachtoffer lijkt te zijn van de Oekraïense oorlog. Hiermee verandert de rol van de musici: niet langer zijn zij alleen degenen die troost brengen met hun concerten, zij veranderen in frontsoldaten. Doelwitten van Poetin, die hem vanuit Nederland bevechten.

United We Stand stelt vragen over de macht van ‘zachte krachten’, van gezamenlijke idealen en van muzieknoten als kogels. Wat kun je doen als er oorlog uitbreekt? En doe je dat ook? Moet je heel dapper zijn om iets te doen?

Over Fly
De levenslust spat er vanaf in deze expressieve animatiefilm. Een dame op leeftijd wil het leven vieren en de liefde consumeren. Haar bemoeizuchtige dochter heeft het daar zwaar mee.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.