Un Petit Frère

Volg dertig jaar van een migrantenfamilie in Parijs in dit aangrijpende familieportret

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Moeder Rose, grote broer Jean en kleine broer Ernest verhuizen eind jaren tachtig van Ivoorkust naar de Parijse buitenwijken. Gedreven door de liefde voor elkaar trotseren ze de moeilijkheden waar migrantenfamilies mee te maken hebben, maar met alleen liefde red je de harde wereld niet. Aangrijpende familiekroniek van Caméra d’Or winnaar Léonor Serraille (Jeune femme).
 “Een gelaagd en aangrijpend familieportret “

★★★★ de Volkskrant

 


 

Roos en haar zoons krijgen bij aankomst in Parijs onderdak bij familie, die haar onder druk zet om te trouwen met een gezamenlijke kennis. Maar de energieke, onafhankelijke Rose kiest liever haar eigen pad. Haar zonen Jean en Ernest zijn het belangrijkst in haar leven. Ze spoort hen aan het beste uit henzelf te halen, maar toch verdwijnt ze regelmatig uit hun leven.

Un petit frère wordt verteld over dertig jaar en verdeeld over drie hoofdstukken, vanuit een wisselend perspectief; eerst de blik van moeder Rose, daarna die van zoon Jean en uiteindelijk die van Ernest – de ‘petit frère’ uit de titel. Zijn herinneringen aan de vele obstakels waarmee hij, zijn broer en hun moeder te maken kregen toen ze in Parijs een nieuw leven probeerden op te bouwen, maken de film tot een hartverscheurend portret. Léonor Serraille baseerde het verhaal van de jongste zoon op de ervaringen van haar eigen echtgenoot.

De prachtige cinematografie is van de Franse cinematograaf Hélène Louvart (The Lost Daughter), die begin dit jaar op het Filmfestival van Rotterdam de Robby Müller award voor haar oeuvre in ontvangst mocht nemen. Un petit frère ging in wereldpremière op Filmfestival van Cannes in 2022, waar de film genomineerd werd voor de Gouden Palm.
 


 

“Een zeer persoonlijk verhaal, dat voelt als een biografie” ★★★★ NRC

“Toont een sterk staaltje etnisch profileren” ★★★★ Trouw

“Onverbiddelijk drama over moederschap” ★★★ VPRO Cinema

“De acteurs weten de kijker een aantal keer in het hart te treffen” ★★★★ Cinemagazine

“Een fragmentarisch portret van een uiteenvallende familie” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.