Turist

Östlund bewijst zich meester van het menselijk ongemak in deze winterse satire

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Deze ongemakkelijke, cynische, maar toch knap luchtige film was de grote doorbraak voor Ruben Östlund. Met een expertise in skifilms en een meesterlijk observerend vermogen, creëert hij met Turist zeer geslaagde satire over menselijk gedrag.
 “Eigenzinnig, origineel en grappig”

NRC

 


 

Een Zweeds gezin reist naar de Franse Alpen voor een welverdiende skivakantie. De zon schijnt en de pistes zijn spectaculair, maar tijdens de tweede dag worden ze verrast door een lawine die alles op zijn kop zet. Iedereen schiet in paniek alle kanten op en moeder Ebba roept haar man Tomas om hulp terwijl ze haar kinderen probeert te beschermen. Maar in plaats van zijn gezin te redden, zet Tomas het op een lopen. Met zijn iPhone en handschoenen, maar zonder zijn familie. Hoewel de lawine op tijd onder controle gebracht wordt en een ramp uitblijft, heeft Tomas’ instinctieve keuze grote gevolgen voor de rest van de skivakantie. Terwijl Ebba voorzichtig Tomas terecht wil wijzen, ontkent Tomas dat hij in paniek was en bouwt de spanning in het gezin alleen maar op.

De Zweedse regisseur Ruben Östlund won met The Square – over de hypocrisie van de kunstwereld – zijn eerste Gouden Palm. Met zijn nieuwste en eerste Engelstalige film Triangle of Sadness won hij in 2022 voor de tweede keer de hoofdprijs in Cannes.
 


 

“Östlund wist de lawine zo levensbedreigend in beeld te brengen, dat je de vader bijna gaat begrijpen. Bijna.” ★★★★ VPRO Cinema

“Toont een feilloos gevoel voor menselijk gedrag” – de Volkskrant

“Staart de kijker recht in de ogen.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Picl ♥ Ruben Östlund

    Een ode aan de Zweedse meester van de satire met twee Gouden Palmen op zijn naam

    Bekijk programma