Three Minutes – A Lengthening

Een prachtig essay over film, geschiedenis en herinnering

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie: Beste Lange Documentaire

Op een kort vakantiefilmpje van David Kurtz uit 1938 kijken de Joodse inwoners van een klein Pools dorp vrolijk in de lens. Nog onwetend dat ze – op een enkeling na – de Holocaust niet zullen overleven. 
 “Verpletterend effect”

★★★★ de Volkskrant

 


 

Three Minutes – A Lengthening probeert het einde van het filmpje uit te stellen om de herinnering aan de inwoners van Nasielsk zo lang mogelijk levendig te houden. De beelden, voornamelijk in kleur, duren slechts een paar minuten. Het is het enige bewegende beeldmateriaal dat bekend is van de Joodse inwoners van Nasielsk van voor de Holocaust. Wat vertellen de beelden over hen? Welke verhalen zitten in het celluloid verborgen?

De film werd geregisseerd door de Nederlandse journalist en historicus Bianca Stigter, die ervoor zorgde dat de found footage vol verbeelding werd gemonteerd om een prachtige film te creëren die meer dan een uur duurt. Buiten beeld vertellen schrijver Glenn Kurtz (kleinzoon van David Kurtz) en  Maurice Chandler (die als jongen in de film voorkomt) hun verhaal. Actrice Helena Bonham Carter versterkt het beeldmateriaal met haar vertaling van het filmessay.
 


 

“Fraaie, contemplatieve documentaire” ★★★★ VPRO Cinema

“Bianca Stigter doet een boeiende poging om de geschiedenis te vertragen” – NRC

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.