The Substance – Albert Hofmann’s LSD

Fascinerende documentaire over het toevallige ontstaan van LSD

Deze film is niet meer beschikbaar

Fascinerende documentaire waarin het toevallige ontstaan en de turbulente geschiedenis van Lysergic Acid Diethylamide, kortweg acid, uit de doeken wordt gedaan.

Ontdekker Albert Hofman (1906-2008), een keurige Zwitserse chemicus, kon niet vermoeden wat zijn verwondermiddel in de sixties teweeg zou brengen. Interviews en archiefopnamen van onder andere LSD-goeroe Timothy Leary vervloeien tot een rijke, essayachtige film. Historische beelden — waaronder intrigerende registraties van experimenten — kleuren het tijdsbeeld. Hofmann zelf geeft, in beelden gedraaid kort voor zijn dood, warmte en wijsheid mee.

In Forum Groningen gaf Gz-psycholoog Jan Mars een lezing over het onderzoek naar psychedelica als behandelmethode. Deze is hieronder te zien als inleiding op de film.

Lezing psychedelica & psychiatrie – Gz-psycholoog Jan Mars

De afgelopen jaren is er niet alleen sprake van een toename in recreatief gebruik van psychedelische middelen, ook het wetenschappelijk onderzoek naar deze middelen is in sterke mate toegenomen. Het gebruik van psychedelische middelen in een therapeutische context lijkt veelbelovend te zijn in de behandeling van ernstige psychiatrische klachten; denk aan MDMA bij trauma en psilocybine (de werkzame stof in de paddo) bij depressie. Deze laatstgenoemde behandeling vindt momenteel plaats bij het UMCG te Groningen.

Er wordt inmiddels gesproken van een ‘renaissance’ in het gebruik van psychedelica, na de eerste periode van opleving in de jaren 60. Maar wat zijn de werkingsmechanismen van psychedelica en hoe ziet een behandeling met psychedelica eruit? Kunnen deze middelen inderdaad de koers van de huidige psychiatrie gaan veranderen, en zelfs hoe we aankijken tegen psychiatrische ziekte? Voorafgaand aan de film gaat gz-psycholoog Jan Mars, als therapeut betrokken bij het psilocybine onderzoek aan het UMCG, uitgebreid in op deze vragen. Na afloop van de film is er de gelegenheid om vragen te stellen.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.