Terrestrial Verses

De absurditeit van het dagelijks leven in Iran in negen korte verhalen

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

De opzet is simpel: negen korte verhalen over negen doodgewone Iraanse burgers in gesprek met mensen in machtsposities. De autoriteiten blijven buiten beeld – we zien alleen de burgers, gehoorzaam achter een bureau. In dit mozaïsche schouwspel laten regisseurs Ali Asgari (Until Tomorrow) en Alireza Khatami (Los versos del olvido) zien tegen welke sociale, culturele en religieuze obstakels de Iraanse bevolking aanloopt.
 “Doet in zijn bittere humor en absurdisme denken aan de films van Roy Andersson”

★★★★ NRC

 


 

Een vrouw die haar door de politie afgepakte hond niet terugkrijgt, een man die zijn pasgeboren kind een niet-goedgekeurde naam wil geven, een vrouw die tijdens een sollicitatiegesprek geconfronteerd wordt met grensoverschrijdend gedrag: in negen eenvoudige scènes wordt de kijker geconfronteerd met de invloed van de staat en haar vaak vernederende machtsspelletjes. Vaak frustrerend, soms geestig maar alle negen even urgent: Terrestrial Verses biedt een kijkje in een kafkaëske wereld van alledaagse onderdrukking.

Na de première op het Filmfestival van Cannes in 2023, confisqueerden de Iraanse autoriteiten het paspoort van regisseur Ali Asgari. Hij kwam terecht in een acht maanden durend kat-en-muisspel om zijn paspoort terug te krijgen. Dit incident illustreert treffend de complexiteit van de Iraanse bureaucratie, alsof Asgari verstrikt raakte in een van zijn eigen filmscènes.
 


 

“Regisseur Jafar Panahi blinkt uit in het meerlagige verhaal” ★★★ Trouw

“Intelligente film” ★★★ VPRO Cinema

“Sterk beeld van de verstikkende alledaagse cultuur in Iran” ★★★ de Volkskrant

“De situaties zijn frustrerend, dramatisch, maar vooral heel reëel.” ★★★★ FilmTotaal

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.